Als Casablanca van Christine Otten

Als CasablancaChristine Otten
Als Casablanca
Atlas, 2008

Hoofdpersoon en ikverteller Laura is in de nieuwe roman van Christine Otten, Als Casablanca, op 11 september 2001 in New York voor haar onderzoek naar de zwarte zanger Paul Robeson als haar plannen een wending nemen door de aanslagen. Ze ontmoet per toeval de historische figuur Charles Perry, een ex-lid van de Black Panthers, die zich over haar ontfermt en haar naar zijn familie in Detroit stuurt. Daar ontmoet ze nog meer historische figuren en Otten hangt haar roman (vaak ook in de derde persoonsvorm) op aan de werkelijke levensverhalen van deze mensen, die ze ter voorbereiding op haar roman heeft gesproken.

Laura vergeet haar onderzoek en haar leven in Nederland en dompelt zich onder in het leven van deze bijzondere figuren, onder wie de Duitse fotografe Leni Sinclair. Otten heeft getracht een spanningsboog in te bouwen met behulp van (seksuele) onderhuidse gevoelens tussen Laura en Charles, maar slaagt daar niet goed in. Zwak aan de roman is dan ook vooral de plot, sterk is Ottens suggestieve schrijfstijl. Een belangrijke rol is weer weggelegd voor muziek, net zoals in Ottens voor de Librisprijs genomineerde roman De laatste dichters (2004), waarmee ze doorbrak bij het grotere publiek.

“Ik deed wat hij me had opgedragen, blij dat er iemand was die zich om me bekommerde. Tot dat moment had ik nauwelijks ergens last van gehad. De doffe leegheid die er gistermiddag over me was gekomen, zorgde ervoor dat ik tamelijk onverschillig was tegenover mijn omgeving en mezelf.” (p. 20)

Share