De andere kant van de stilte van André Brink

De andere kant van de stilteAndré Brink
De andere kant van de stilte

Meulenhoff, 2003

André Brink heeft grote bekendheid verworven met zijn romans die zich ten tijde van de apartheid afspelen, óf zoals Donkermaan ten tijde van de postapartheid. Zijn nieuwste roman, De andere kant van de stilte, speelt zich in een andere tijd en in een ander deel van Afrika af, te weten het begin van de twintigste eeuw in de Duitse kolonie Zuidwest-Afrika.
Het beschrijft het verschrikkelijke levensverhaal van het Duitse weesmeisje Hanna X, dat op zoek naar een betere toekomst in deze kolonie terechtkomt. In het eerste deel, waarin we al snel horen dat Hanna op gruwelijke wijze is verminkt, vernemen we via flashbacks haar treurige jeugd in het weeshuis en als dienstmeisje bij talloze gezinnen. Telkens draait haar leven om mishandeling en misbruik. Het tweede deel speelt zich geheel af in de woestijn waar Hanna met een groepje slachtoffers van wreedheden doorheen trekt met als missie: wraak op de kolonisten.
Brink weet het leed invoelbaar te beschrijven, zonder

dat het sentimenteel wordt. De kritiek op de christelijke zendingsdrang en het wrede kolonialisme is prominent aanwezig. Het is een aangrijpend en gewelddadig verhaal geworden.

banner-Schrijversdossier-terug-naar-Andre-Brink

Share