De inwendige van Pauline Slot

De inwendigePauline Slot
De inwendige

De Arbeiderspers, 2007

In 1999 debuteerde Pauline Slot met het succesvolle Zuiderkruis waarna met een tussenpoos van een jaar haar tweede en derde roman verschenen (Blauwbaard en Tegenpool). Beide boeken werden minder positief ontvangen dan haar debuut. Het vierde boek, De inwendige, verschijnt nu pas – met een tussenpoze van bijna 6 jaar. Deze roman is niet vergelijkbaar met Slots debuut en mist vooral de spanningsboog die Zuiderkruis wel had.

Ikpersoon Alma vertelt haar levensverhaal aan de hand van haar eetgewoonten. Vanaf haar vierde tot haar midveertigste volgen we haar – van het ijs eten na het amandelknippen tot het bereiden van een feestmaal voor haar familie. Al na enkele tientallen bladzijden beginnen deze wederwaardigheden met roomboter, theeworst, bibber, boterkoek, vleeswarenschaaltjes en nog veel meer wel te vervelen. Er wordt vaak van onderwerp veranderd, wat behoorlijk wat concentratie van de lezer vraagt. Alles wordt wel chronologisch verteld, hetzij met de nodige tijdsprongen.

Het grootste gemis in het verhaal is echter enige spanning. Je kabbelt als lezer van de ene anekdote over eten naar de andere. Knap weet Slot wel de verteltoon van Alma te laten ontwikkelen van kinderstem naar volwassenheid. De thematiek van eetstoornissen zal niet iedereen interessant vinden, maar de herkenning van Nederlandse gewoonten in de jaren ’60/’70 zal sommige lezers wel aanspreken. Als men uit verveling intussen niet allang is opgehouden met lezen tenminste.

Pauline Slot, De inwendige. De Arbeiderspers, 2007. ISBN 9789029564328. € 18,95

Share