Fenrir van Hella Haasse

FenrirHella Haasse
Fenrir

Querido, 2000

De nieuwste roman van Hella Haasse, Fenrir, een lang weekend in de Ardennen speelt zich af in de Ardennnen, zoals de ondertitel al doet vermoeden. De pianiste Edith Waldschade moet haar tournee plotseling afbreken omdat er rond het landgoed dat ze in de Ardennen met haar zuster bewoont, vreemde dingen aan de hand zijn, veroorzaakt door haar zuster. Bij thuiskomst blijkt er bovendien een ongenode gast op het landgoed aanwezig te zijn, een onbekende man die zegt haar halfbroer te zijn. Deze Erwin is op een merkwaardige manier op de hoogte van allerlei details uit het leven van haar vader en haarzelf en hij doet zijn uiterste best om haar vader zwart te maken.

Ook blijkt bij thuiskomst dat de drie wolven die Edith van jongs af aan heeft grootgebracht, uit hun kamp zijn losgebroken en door de bossen rondom haar landgoed zwerven. De wolven hebben de interesse van een jonge journalist, Matthias, die zich door een jeugdvriend laat meenemen naar het landgoed. Daar raken zij betrokken bij de perikelen van de familie Waldschade. Perikelen die afstevenen op een drama.
Geheimzinnigheid en spanning zijn de belangrijkste elementen van Fenrir. Wolven, de bijbehorende mythologie en mensen die iets te verbergen hebben, dragen bij aan de spanningsopbouw in dit boek. De spanningen leiden uiteindelijk tot een moordaanslag in de bossen rondom het landgoed.

Er speelt echter ook nog een andere verhaallijn tussen de regels door. Een verhaal van rassenhaat, verdraagzaamheid en onmacht. Gaandeweg leert de lezer de persoonlijke geschiedenissen van de personages steeds beter kennen. Geschiedenissen waarbij afkomst een stempel op het leven van de personages heeft gedrukt.

Fenrir is als een puzzel en Hella Haasse laat verschillende puzzelstukjes langzaam op hun plaats vallen. Maar dat wil niet zeggen dat alles duidelijk wordt. Wat is er precies met de wolven gebeurd? Was er sprake van opzet? Er is een aanslag gepleegd op het leven van een van de personages, we weten door wie, maar we blijven met vragen zitten over het waarom. Is alles een toevallige samenloop van omstandigheden geweest? Of zit er meer achter? Kortom, Hella Haasse weet de aandacht van de lezer vast te houden, zelfs als je de laatste zin al lang gelezen hebt.

Hella S. Haasse
Fenrir, een lang weekend in de Ardennen
Amsterdam, Querido, 2000. 163 pagina’s, fl. 29,90. ISBN 90-214-6480-2

banner-Schrijversdossier-terug-naar-Haasse

Share