Het meisje in de trein van Paula Hawkins

Het meisje in de treinTitel: Het meisje in de trein
Auteur: Paula Hawkins
Vertaling: Miebeth van Horn
Jaartal: 2015
Aantal pagina's: 358

BoekensalonHebbanGoodreads

three-stars
 

Rachel neemt elke ochtend dezelfde trein. Elke dag hobbelt ze over het spoor, langs een rij charmante huizen in een buitenwijk van Londen, en stopt daar altijd voor hetzelfde rode sein. Zo kijkt ze elke ochtend naar een stel dat op hun terras ontbijt. Ze heeft inmiddels het gevoel dat ze hen persoonlijk kent en noemt hen ‘Jess en Jason’. Hun leven – in Rachels ogen – is perfect. Een beetje zoals haar eigen leven dat ooit was.

Op een dag ziet ze iets vreemds in hun tuin. De trein rijdt gewoon weer door, maar voor Rachel verandert alles. Niet in staat om het voor zichzelf te houden, stapt ze naar de politie met haar verhaal, wanneer blijkt dat 'Jess' vermist wordt. Hiermee raakt ze niet alleen verwikkeld in de gebeurtenissen die volgen, maar ook in de levens van iedereen die erbij betrokken is. Maar wie is er te vertrouwen? Heeft ze meer kwaad dan goed gedaan door zich met deze zaak te bemoeien?
Discussievragen bij Het meisje in de trein:
 1. Waarin verschilt Het meisje in de trein van de meeste whodunits als het gaat om de personages?
 2. Hawkins zet een onbetrouwbare verteller in om de suspense in haar roman op te voeren. In hoeverre werkte dit voor jou?
 3. Welke van de drie vertellers vond je het aangenaamst om te lezen? Waar kwam dat door?
 4. De recensente van Trouw vindt de atypische heldin Rachel – een wrak dat veel te veel drinkt en aan black-outs lijdt – origineel maar ze roept ook wat irritatie bij haar op. In hoeverre ben je het met haar eens?
 5. Welke van de vele plotwendingen vond je het verrassendst? Waarom? En hoe waardeer je de ontknoping?
 6. Hoe vaak wist de auteur je op het verkeerde been te zetten? Op welk moment in het verhaal wist je (al) hoe de vork uiteindelijk in de steel zat?
 7. In hoeverre verschillen de drie vertellersstemmen van elkaar wat taalgebruik betreft? Welke voorbeelden kun je daarvan geven?
 8. Hoezeer is de auteur er in geslaagd om je sympathie voor Rachel op te wekken? Waar komt dat door?
 9. Welke elementen maken Het meisje in de trein het grote, wereldwijde succes dat het is, denk je?
 10. In hoeverre vind je de brede, positieve ontvangst van dit boek terecht?
Persstemmen

+ ‘Het meisje in de trein is een overtuigende en pakkende zwarte psychologische thriller met grote bezorgdheid voor de soms weinig aantrekkelijke personages.’
Fred Braeckman in De Morgen

+ ‘Wat volgt, is een rits aan plotwendingen die in een rotvaart over de sporen denderen, een coupé volgestouwd met getroebleerde verledens, en ook de klassieke truc van het haperende geheugen wordt door Hawkins perfect uitgespeeld.’
Roderik Six in Knack

+ ‘Het meisje in de trein is een bijna perfecte combinatie van psychologische thriller en puzzelroman nieuwe stijl.’
Hans Knegtmans in Het Parool

+ ‘Het meisje in de trein is sterk geplot en slim gestructureerd.’
John Vervoort in De Standaard

+/- ‘Dat is origineel maar roept ook wat irritatie op. De eerste helft van het boek kabbelt voort met veel geklaag en drinkgelagen, maar halverwege krijgt het boek vaart.’
Monique de Heer in Trouw

+/- ‘Qua stijl en karaktertekening is het boek wat vlak, maar qua spanning een heuse klassieker.’
Theo Hakkert in De Twentse Courant Tubantia

+/- ‘Dat de schrijfster soms wat erg nadrukkelijk plot-trucs uithaalt, vergeef je haar graag door de vaart en de furiën in deze geslaagde mobiele variatie op Hitchcocks Rear Window.’
Robert Gooijer in NRC Handelsblad

– ‘het plot is flinterdun. Het gat in Rachels geheugen moet het verhaal voortstuwen, maar wordt door Hawkins te veel uitgemolken. Bovendien komt het verhaal traag op gang en is de ontknoping niet echt een heel grote verrassing.’
Anita Terpstra in Dagblad van het Noorden

Rondom het boek
 1. De leukste plek om dit boek met je leeskring te bespreken is natuurlijk de trein.
 2. Andere spannende boeken met een onbetrouwbare verteller zijn Voor ik ga slapen van S.J. Watson (Anthos, 2011) en Donker hart (Verloren vrouw) van Gillian Flynn (Meulenhoff Boekerij, 2012). Donker hart v is in 2014 ook verfilmd, als Gone Girl (de originele titel van de roman) door David Fincher.
 3. Beroemde (verfilmde) boeken over een misdaad in de trein zijn de Agatha Christie-romans Moord in de Oriënt-Expres en Trein 16.50. De roman van Hawkins lijkt geïnspireerd door de beroemde film Rear Window van Alfred Hitchcock.
 4. Thrillerkoning Stephen King zorgde voor de blurb. Hij noemde de roman van Hawkins “een grootse thriller die me bijna de hele nacht uit mijn slaap heeft gehouden”. Als je graag uit je slaap gehouden wordt, zijn de boeken van King een aanrader.
 5. Hawkins vertelt over het boek:

[eerder verschenen in De Boekensalon]

Share