Izak van P.F. Thomése

IzakP.F. Thomése
Izak
Uitgeverij Contact, 2005

Na Schaduwkind was de nieuwsgierigheid groot naar dit volgende boek van Thomése, dat bovendien aangekondigd wordt als voortgekomen uit datzelfde Schaduwkind. De verwantschap is echter ver te zoeken. Inhoudelijk gezien.

Izak speelt zich af op Oost-Java, ten tijde van de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd. De Ambonese hoofdpersoon, Izak, is nog maar een jongen als de oorlog begint. Hij droomt er van pianospeler te worden nadat hij kennis heeft gemaakt met de piano in de salon van njonja (mevrouw) Alma. Maar als op een dag de salon vernield wordt en de piano weggevoerd, gaat hij op zoek naar de piano en trekt hij het land in, waar de oorlog woedt. Die oorlog wordt gadegeslagen door de kinderogen van Izak. Het verhaal heeft iets surreëels door die kinderblik, maar ook door de aanwezigheid van sprookjeselementen als een prins en prinses en een groep muzikanten. De jongen zwerft rond op zoek naar de piano en belandt uiteindelijk zelfs op een schip.
Het boek bestaat uit vier delen, waarin de jongen telkens met andere personages optrekt, plus een naschrift. Lastig zijn de vele Maleisische woorden, die achter in het boek worden verklaard.

Het lezen van dit boek was niet onaangenaam, maar het vereist wel een bepaalde stemming, want je moet bereid zijn je helemaal over te geven aan de sfeer die Thomése schetst en aan het poëtische oerwoud waar hij je doorheen voert.

Share