Land van liefde en ruïnes van Oddný Eir

Het verhaal
Een jonge pas gescheiden schrijver begint een ontdekkingsreis als ze opnieuw verliefd wordt op een ornitholoog en ze de daarmee gepaard gaande onzekere gevoelens ervaart. Geïnspireerd door een droom over een oude op pelgrimage zijnde Vikingvrouw, begint ze een tocht langs de oude ruïnes van haar voorouders. Ze hoopt in de IJslandse natuur antwoorden op de voor haar essentiële vragen te vinden: Hoe probeerden haar voorouders in harmonie te leven met elkaar en de natuur? Hoe creëren we een thuis voor liefde? Hoe kunnen we onze persoonlijke ruimte koesteren zonder het verlangen en de intimiteit die we met onze partner delen, te verliezen? Haar zoektocht brengt haar niet alleen naar plaatsen door heel IJsland maar ook naar Parijs, Straatsburg, Bazel en het Lake District in Engeland.

Rondom het boek
Voor Land van liefde en ruïnes kreeg de IJslandse Oddný Eir (1972) de EU Prize for Literature en de Icelandic Women’s Literature Prize. Net als haar eerdere romans grenst dit boek aan het autobiografische. Het verhaal is dus persoonlijk terwijl het tegelijkertijd filosofisch van aard is. Land van liefde en ruïnes is geschreven in de vorm van een dagboek en beschrijft een periode uit het leven van de auteur waarin zij op zoek is naar een plaats waar ze thuishoort en zich definitief kan vestigen. Oddný Eir woont op het IJslandse platteland in de buurt van de gletsjer Eyjafjallajökull.

Plussen

  • De observaties en gedachten in de roman zijn van zo’n natuurlijke en doortastende lichtheid dat je je als lezer moeiteloos laat meevoeren door de verteller. De speelse en gedetailleerde beschrijvingen worden met een achteloos gemak afgewisseld door grote levensvragen.
  • De auteur vertelt op een volstrekt authentieke, unieke en tedere manier een liefdesverhaal dat ook een subtiele erotische dimensie heeft.

Minnen

  • Ondanks dat de roman in de vorm van een reisdagboek is gegoten, is er weinig actie of avontuur te beleven. Het geheel blijft voornamelijk een bespiegeling, onder andere op het lot van de natuur in IJsland en andere noordelijke landen.

Discussietips

  1. Hoe heb je het bespiegelende karakter van deze roman ervaren? Hoezeer miste je een duidelijke plotontwikkeling?
  2. Welk antwoord vindt de hoofdpersoon op de vraag hoe we een thuis voor liefde kunnen creëren? Wat zou jouw antwoord op die vraag zijn?
  3. In hoeverre is de IJslandse setting van belang voor dit verhaal? Had het zich ook ergens anders kunnen afspelen?
  4. In het begin beweert de verteller dat zodra je hart zich opent, het afval tegelijkertijd met de liefde naar buiten stroomt. Hoe duid je deze bewering en in hoeverre kun je je erin vinden?
  5. Wat vind je van de manier waarop de liefdesrelatie beschreven wordt?

uitgeverij De Geus
vertaling Kim Liebrand
pagina’s 224
prijs € 19,99
e-book € 11,99

Share