Maak jezelf maar klaar van Elsbeth Etty

Elsbeth Etty
Maak jezelf maar klaar
De Bezige Bij, 2007
ISBN 978 90 234 2649 3, 240 p.

Deze debuutroman van Elsbeth Etty, literatuurcritica van NRC, is een van de zes eerbetonen voor Harry Mulisch’ tachtigste verjaardag. Etty haakt in haar roman in op De ontdekking van de hemel (1992) van Mulisch door zich te verplaatsen in zijn personage Ada, de moeder van Quinten en vriendin van Max en Onno. Eigenlijk is de verteller Ada’s moeder, Sophia, die de dagboekbrieven van haar dochter openbaar maakt en in de proloog en epiloog Ada’s verhaal verklaart.

De titel van haar roman ontleent de auteur aan de woorden die Max tegen Ada zegt. Zo plat als de titel is de rest van het verhaal en seks speelt een grote rol in de dagboekbrieven van Ada. Ada’s eenvoudige vertelstem is die van een beetje klagerige, seksueel gefrustreerde puber (zie citaat onderaan). Rond de verwekking van haar zoon Quinten heeft ze seks gehad met vier mannen en het wordt door Ada’s moeder in de epiloog in twijfel getrokken wie de vader is.

Er is veel ‘overgenomen’ uit Mulisch’ roman en zijn verhaallijn wordt nauwgezet gevolgd, maar dat wat hij impliciet liet, wordt door Etty uitgebreid uitgelegd. Daarmee het mysterieuze en bovenmenselijke van Mulisch’ verhaal tenietdoend.

Citaat (p. 115): “Ik heb het bereikt. Mijn talent wordt erkend. Ik krijg de prachtigste baan waar ik ooit van heb kunnen dromen. Dolgelukkig zou ik me moeten voelen. Maar alles wat ik voelde, was leegte. Leeg en blut. Daar stond ik dan, zonder ook maar een dubbeltje op zak om wie dan ook te bellen, zonder slaapplaats, zonder eten, in totale paniek. Niemand om me te feliciteren.”

Share