Niggie van Ingrid Winterbach

Ingrid Winterbach - NiggieIngrid Winterbach
Niggie
Cossee, 2007

Ingrid Winterbach (Zuid-Afrika, 1948) publiceerde sinds 1984 al zo’n zevental boeken, waarvan nu de voorlaatste uit 2002 is vertaald. Eerder verschenen alleen vertalingen van enkele korte verhalen waardoor ze nog niet de bekendheid in Nederland heeft die ze in haar eigen land heeft. Na het verschijnen van Niggie zal daar vast verandering in komen.

Hierin volgen we de vrienden Reitz en Ben tijdens de laatste maanden van de Zuid-Afrika’s Tweede Boerenoorlog (1899-1902). Zij verlaten met twee anderen het slagveld nadat de ene zijn verstand heeft verloren tijdens een veldslag. Daarop volgen een verblijf in een tijdelijk kamp, een hinderlaag waarin ze zwaar gewond raken, de verzorging door vrouwen op een boerderij en het einde van de oorlog.

Met name bij het verblijf in het kamp wordt lang stilgestaan, waardoor er weinig lijkt te gebeuren. Maar door haar manier van vertellen weet de auteur toch de spanning op te bouwen. Ze schetst bovendien een boeiend psychologisch portret van haar personages. Het titelpersonage doet pas haar intrede op tweederde van het boek. Zij staat voor de helende troost van vrouwen.

Oorspronkelijke titel: Niggie, 2002. Nederlandse vertaling Riet de Jong- Goossens. 
ISBN 978 90 5936 153 9.
Share