Open zee van Catherine Poulain

Het verhaal

Lili is Frankrijk ontvlucht om te gaan vissen in Alaska. Het valt als tengere, jonge vrouw niet mee om een baan op een vissersboot te krijgen, maar een schipper geeft haar toch een kans. Ze weet zich staande te houden in de rauwe, harde en gevaarlijke visserswereld tussen de mannen met baarden, zelfs als ze achtereenvolgens een bloedvergiftiging oploopt, een rib breekt en haar been blesseert bij een val in het ruim. De mannen respecteren haar, en sommigen begeren haar. De alcohol vloeit rijkelijk, net als de huwelijksaanzoeken. Lili opent haar hart, al is het voorzichtig, voor een van hen. De ruige Jude wil graag dat ze met hem meegaat naar Hawaï, maar Lili wil na de heilbotvangst eerst nog de krabvangst meemaken.

Rondom het boek

De 57-jarige Catherine Poulain won met Open zee diverse literaire prijzen. De schrijfster verruilde, net als haar hoofdpersoon Lili, op 20-jarige leeftijd Frankrijk voor een leven in Alaska. Ze woonde er jarenlang op en rondom de scheepswerven en baseerde haar debuutroman Open zee op haar eigen ervaringen als visser op de Beringzee. Tegenwoordig houdt ze schapen en woont ze in een herderstent in het zuiden van Frankrijk.

Plussen

– Open zee is een meeslepend verhaal dat je meeneemt naar een wereld die je normaal gesproken niet snel zelf zult betreden. De wereld van het rauwe, eenzame vissersleven waarin mensen hun leven wagen, lang van huis zijn, veel drinken en keihard werken onder ongunstige, onhygiënische omstandigheden, is fascinerend.

– Poulain schrijft bijzonder goed, ze hanteert een heldere taal met korte zinnen. Ze laat je alles met behulp van zeer realistische, gedetailleerde beschrijvingen van binnenuit zien en voelen.

Minnen

– Lili’s beweegredenen om Frankrijk te ontvluchten en in Alaska het keiharde, gevaarlijke vissersleven te willen leven, blijven onderbelicht. Je blijft je tot de laatste pagina afvragen wat haar drijfveren zijn.

Discussietips

  1. Wat zou voor Lili de aantrekkingskracht zijn van Alaska, het leven op de scheepswerven en de mensen daar?
  2. Op welke manier wordt het thema eenzaamheid uitgewerkt?
  3. Wat vind je van de schrijfstijl? Hoe heb je bijvoorbeeld de gedetailleerde, realistische beschrijvingen ervaren?
  4. Op welke vlakken en niveaus speelt het onderwerp van verslaving een rol in de levens van de personages? In hoeverre is het rauwe vissersleven vol te houden zonder verslaving?
  5. Hoe zou je Lili’s relatie met Jude omschrijven? Hoe denk je dat het afloopt tussen hen?

uitgeverij Cossee | vertaling Prescilla van Zoest | pagina’s 352 | prijs € 22,99 | e-book € 9,99

[Eerder verschenen in LIVRE magazine]

Share