Out of Africa van Karen Blixen

Out of AfricaTitel: Out of Africa
Auteur: Karen Blixen
Uitgever: Marmer
Jaartal: 2015
Aantal pagina's: 364

Out of Africa is een onwaarschijnlijk mooi geschreven roman over het leven op een koffieplantage in Afrika. In 1937 schreef Karen Blixen haar memoires en daarin doet ze hartstochtelijk verslag van haar avonturen in Kenia. Over de natuur van de Highlands, de mentaliteit van de verschillende stammen, de gewoontes van de Kikuyos, de Somalis en de Masais. De roman is een veelstemmig lied van prachtige verhalen, de moeite waard door zowel de mooie schrijfstijl als de diepe interesse voor de inheemse bevolking en de liefde voor de natuur.

Nadat Karen Dinesen in 1914 huwde met haar neef, baron Bror von Blixen-Finecke, vertrekt ze naar de Britse kroonkolonie Kenia om een koffieplantage op te zetten. Op het land wonen de Kikuyos, die in ruil voor leefruimte werken op de plantage. In het boek vertelt de hoofdpersoon over het leven op de koffieplantage, de sfeer van het Afrikaanse hoogland, de bezoekers van de plantage en de inheemse bevolking. Zo is er Farah, de Somalische hoofdbediende en Kamante, een jongen die voor haar werkt als doktersassistent en kok. Als haar huwelijk in 1921 strandt, blijft Karen Blixen nog tien jaar op haar plantage aan de voet van het Ngong-gebergte wonen. Het zijn tien moeilijke jaren; al die tijd lukt het nauwelijks om van de koffie te leven. Ze wordt verliefd op Denys Finch Hatton, die bij haar woont als hij op safari gaat. Samen doorstaan ze een aantal moeilijke jaren. Tot de schulden zo hoog zijn opgelopen dat Karen Blixen de plantage moet verkopen en terugkeert naar Denemarken. Maar niet voordat ze een nieuwe leefplek voor de inheemse bewoners heeft geregeld.

De roman werd in 1985 onder de oorspronkelijk titel Out of Africa verfilmd door Sydney Pollack, met Meryl Streep en Robert Redford in de hoofdrollen.

 

Discussievragen

 1. Hoe heb je de anekdotische structuur (met o.a. de vele tijdsprongen) van de roman ervaren?
 2. Hoe zou je de relatie tussen de vertelster en haar bediende Farah omschrijven?
 3. In de roman wordt het landschap en het leven in Afrika verheerlijkt. Op welke manieren wordt dit thema uitgewerkt?
 4. Welke mening heeft de vertelster over de aristocratie en de middenstand?
 5. De vrijheid om te sterven op een zelfgekozen moment is een belangrijk motief in het verhaal. Welke voorbeelden van dit motief kun je noemen?
 6. Hoe heb je de uitgebreide, gedetailleerde beschrijvingen van het Afrikaanse landschap beleefd?
 7. Welke rol speelt het Godmotief in het verhaal?
 8. Hoe grappig vind je de bediende Kamante?
 9. In het echte leven waren de schrijfster en Denys Finch Hatton geliefden. In de roman wordt dat nergens expliciet genoemd. Welke aanwijzingen zijn er toch te vinden voor de aard van hun relatie?
 10. Het personage Knudsen staat voor het ideaal van verhalen vertellen, wat ook een belangrijk motief is in de roman. Waar en op welke wijze speelt dit motief een rol?
 11. Hoe denkt de vertelster over rassenverschillen?
 12. Waar staan leeuwen symbool voor in het verhaal? Op welke momenten spelen ze een rol?
 13. Welke karakterontwikkeling maakt de vertelster door?
 14. Tegen het eind van de roman verandert de vertelling van toon. Op welke manier?
 15. Als je de verfilming hebt gezien: waarin wijken de film en het boek het meest van elkaar af?

Uitgeverij Marmer, 2015 | Vertaling:  Meike van Beek, Ruth Wolf | Vertaling van het gelijktijdig in het Deens en het Engels onder het pseudoniem Isak Dinesen verschenen: Den Afrikanske Farm. – København : Gyldendal, 1937 ; Out of Africa. – London : Penguin, 1937. – Oorspronkelijke titel: Op een farm in Afrika. – Amsterdam : Veen, 1938.

Share