Spookliefde van Vonne van der Meer

SpookliefdeVonne van der Meer
Spookliefde

Spookliefde is een kort en eenvoudig verhaal over een meisje dat aanvankelijk tegen haar zin met haar ouders naar een klein eiland ten westen van Ierland emigreert. Zij ontmoet daar de onderwijzer van het eiland, Seamus, op wie zij verliefd wordt. Na verloop van tijd ontdekt zij dat hij een identieke tweelingbroer heeft, die kinds is gebleven. Juist met deze Michael kan zij het heel goed vinden, waardoor Seamus uiteindelijk verliefd op haar wordt; maar zij heeft haar hart dan al verloren aan Michael. Seamus kan dit niet accepteren en uit jaloezie verliest hij zijn hoofd en kalmte – met het gevolg dat hij in het wilde weg en per vergissing zijn broer doodschiet.
Spookliefde is een mooi, klein, meeslepend drama, waarin langzaam alle puzzelstukjes op hun plaats vallen, omdat het verhaal in een flashback wordt verteld.

Op pagina 72, over Seamus:

“Ze wist het nu zeker, ze voelde alleen iets voor hem zolang hij zong, of zolang ze las wat hij had geschreven. Ze hield van zijn zinnen, niet van hem”.

“Haar moeder zou niet begrijpen dat ze door Michael had ontdekt dat woorden niet alleen de zeeleeuwen verjoegen, maar ook de geur van opdrogend wier en het gebrabbel van de golven door de kiezels. Als je meer zei dan nodig, verbrak je de betovering.” (p. 78)

Van Michael houdt ze juist om zijn gebrek aan woorden, ze houdt van de onschuldige manier waarop hij naar de dingen kijkt, daarom houdt ze ook van zijn persoon. Maar bij Seamus houdt ze alleen maar van zijn dichterlijke zinnen en niet van hemzelf:

“Aan zinnen die haar even gelukkig maakten als sommige geuren en de roze strepen boven de horizon, als de stilte zelf.” (p.78)

banner-Schrijversdossier-terug-naar-Vonne-vd-MeerZe eindigt uiteindelijk zonder een van de broers. Nadat Michael dood is, belandt Seamus in de gevangenis en na zijn vrijlating is hij zijn “woorden” kwijt…

Share