Verloren vrouw van Chaja Polak

Verloren vrouwChaja Polak
Verloren vrouw
Vasallucci, 1999

Eind 1999 is Verloren vrouw van Chaja Polak verschenen. Het is haar derde roman, naast twee eerdere verhalenbundels en de prachtige novelle Zomersonate. Langzaamaan begint Chaja Polak een aanzienlijk oeuvre op te bouwen, tot grote vreugde van haar fans.
Verloren vrouw is een boek dat Chaja Polak eigenlijk niet wilde schrijven, maar op aandringen van haar uitgever toch heeft geschreven. Het is een vervolg op haar eerdere roman Tweede vader, het verhaal van het kind Fanny, de hoofdpersoon uit Tweede vader, op latere leeftijd. Verloren vrouw speelt zich af in de jaren zeventig, in de tijd van de vrije liefde en de tijd waarin alles kan en mag. Chaja Polak wilde niet over die tijd schrijven, omdat het een zwarte periode in haar leven betrof. Haar alter ego Fanny is in het verhaal dan ook voortdurend bezig met overeind blijven. Uiteindelijk lukt haar dat niet meer en ze begaat uit pure machteloosheid een wanhoopsdaad.
De liefhebbers van Chaja Polaks boeken zullen ook in deze roman genieten van haar sobere, maar meeslepende stijl. Alleen al de beschrijving van het prachtige, mysterieuze patriciërshuis met de vele, grote vertrekken en de vele mensen van verschillende pluimage, waarmee het boek opent, slokt je als lezer op.
Het is een boek dat emoties opwekt, zonder sentimentaliteit, dat mooie beelden oproept zonder heel bloemrijk te zijn en dat puur en mooi is terwijl het beschrevene dat niet altijd is. Want partnerruil, vernedering, onmacht en wraakneming zijn niet mooi, hoogstens interessant.
Kortom, net als de andere boeken van Chaja Polak is Verloren vrouw zeer de moeite van het lezen waard.

Share