Vlucht van Johanna Spaey

VluchtJohanna Spaey
Vlucht

De Geus, 2007

Vlucht is de tweede roman van de Vlaamse Johanna Spaey, winnares van de Gouden Strop 2005 voor haar debuut Dood van een soldaat. Vlucht is niet net als haar debuut een misdaadroman, maar wel spannend en het speelt ook tijdens WO I. Het is een dunne roman en opgedeeld in vier delen met vier perspectieven. Het eerste en laatste deel zijn heel kort en vanuit het perspectief van twee mannen verteld, een Duitse soldaat en een Vlaamse officier.

De twee middelste delen vormen de kern van het verhaal waarin we eerst de Leuvense Marieke volgen wier ouders en kinderen voor haar ogen worden doodgeschoten waarna zij naar Nederland vlucht. Zij vindt werk in een hotel in Oosterhout waar ze zich probeert te troosten met mannengezelschap. Dit tot ergernis van de dochter van de hoteleigenaresse, Sybille. Sybille heeft zelf namelijk een oogje op een van de mannen waar Marieke mee naar bed gaat. We volgen Sybille in het derde deel waarin zij op zoekt gaat naar Leon, een officier uit Leuven, op wie ze verliefd is.

Beide vrouwen zijn op de vlucht, zowel letterlijk (Marieke vlucht naar Nederland en Sybille gaat naar ’t klooster) als figuurlijk (voor intimiteit). De vluchtelingenproblematiek maakt het verhaal actueel, ook al speelt het verhaal zich bijna een eeuw geleden af. Spaey schrijft in een onverbloemde, mooie stijl waarin geen woord teveel staat.

Wetenswaardig is de ontstaansgeschiedenis van de roman. Vlucht is het resultaat van een samenwerking tussen Theek 5 en uitgeverij De Geus. Theek 5 (een fusie van de bibliotheken in de gemeenten Dongen, Drimmelen, Geertruidenberg, Gilze en Rijen en Oosterhout, waarbij dit jaar ook de bibliotheken in de gemeenten Alphen-Chaam en Baarle-Nassau/Baarle-Hertog zich hebben aangesloten) heeft het initiatief genomen om een literaire roman over Oosterhout te laten schrijven. Daarvoor hebben zij uitgeverij De Geus in Breda benaderd, met Vlucht als resultaat.

Share