Vriendendienst van Aleid Truijens

Vriendendienst.jpg

Aleid Truijens
Vriendendienst
Cossee, 2007

Na haar positief ontvangen debuut Geen nacht zonder (2004) vertelt Aleid Truijens (1955) in haar tweede, dunne roman het verhaal van een vriendengroep. Een voor een worden ze vijftig en plotseling kopen twee van hen een huisje in Spanje voor een zorgeloos vervroegd pensioen. De verteller Joris raakt daar lichtelijk door van slag.
Tijdens de vier weken in Spanje waarin ze met z’n allen het huis gaan opknappen, rakelen de vrienden herinneringen op. Eén van de vrienden heeft op jonge leeftijd zelfmoord gepleegd, en het blijkt dat de achtergeblevenen deze gebeurtenis nog steeds allemaal met zich meedragen. Het hoe en waarom hebben ze nooit met elkaar besproken. Alle onderlinge verhoudingen worden duidelijk, soms zijn ze aan het onwaarschijnlijke grenzend, en de personages krijgen geleidelijk meer kleur en inhoud. Dat weet de auteur knap te bewerkstelligen.
Haar schrijfstijl is heel plezierig en helder. Hoewel haar plot wat dunnetjes is, heeft de auteur een bijzondere vertelkracht waardoor je het boek niet makkelijk weglegt. Het is ook (iets ingekort) als luisterboek ingesproken door de auteur.

Share