Alle namen van José Saramago

Alle namenJosé Saramago
Alle namen

Meulenhoff, 2000 [oorspr. 1997]

Alle namen gaat over meneer José, ambtenaar bij de Burgerlijke Stand (waar nog met inkt en kroontjespen wordt gewerkt). Meneer José heeft de hobby om knipsels van beroemdheden te verzamelen. Op een dag komt hij op het idee om zijn verzameling uit te breiden met de persoonsgegevens van de beroemdheden uit het archief van de Burgerlijke Stand. Hij neemt dan per ongeluk een persoonskaart mee van een onbekende vrouw. Hij raakt daarna door haar geïntrigeerd en gaat op onderzoek uit naar deze vrouw. Er gebeurt dan van alles en hij wordt steeds avontuurlijker, voor zijn doen.

Alle namen is heel goed geschreven, met een knappe spanningsboog – want wat er feitelijk gebeurt, is niet echt spannend, maar toch ook weer wel.
Saramago heeft een ongewone stijl waar je even aan moet wennen. Dialogen bijvoorbeeld schrijft hij gewoon achter elkaar door, zodat je goed moet opletten wie wanneer wat zegt. Maar er zit wel systematiek in. De zinnen worden gescheiden door komma’s en als de zin na een komma begint met een hoofdletter, wisselt degene die aan het woord is.
Ik vond de zoektocht van meneer José heel mooi en overtuigend. De beschrijvingen van het haast middeleeuwse Archief en de ambtenarij met alle regeltjes e.d. zijn ook prachtig. En meneer José zelf is tot slot een ontroerend personage.

Share