Ann van Kristien Hemmerechts

Ann Kristien Hemmerechts
Ann

Atlas, 2008

Ann is een aangrijpend non-fictief boek van de Vlaamse Hemmerechts (1955) die bekend is van romans als In het land van Dutroux en Donderdagmiddag. Halfvier en het eveneens non-fictieve Taal zonder mij.

Ann Gerrets is een 39-jarige vrouw die lijdt aan anorexia, door therapeuten als chronisch bestempeld. Dat betekent dat ze een ongeneeslijke vorm heeft, dus dat het uiteindelijk dodelijk zal zijn. Haar naam is fictief maar de persoon is dat niet. Zij stuurt de auteur een mailtje met het verzoek haar te helpen met het opschrijven van haar levensverhaal, alvorens zij dat zelf beëindigt. Want wat zij niet wil is sterven aan de ziekte, ze wil dat moment zelf bepalen. Tegen haar gewoonte in gaat Hemmerechts op haar verzoek in.

Het verhaal is een samenstelling geworden van dagboekfragmenten, e-mails, interviews – met Ann, haar familieleden en therapeuten – en overpeinzingen van de auteur zelf. Met name dat laatste maakt dit verhaal meer dan alleen maar het verhaal van een anorexiapatiënte. Hemmerechts verwoordt haar twijfels en vragen over Ann, maar ook over de andere personages. Soms leidt dat tot confrontaties tussen haar en Ann, wat maakt dat het verhaal een goede spanningsboog heeft. Niet onbelangrijk bij alle ellende die je als lezer voorgeschoteld krijgt, zoals incest, onbegrip van naasten, de gevolgen van de ziekte, het falen van therapeuten, onmacht.

Het einde is wat onbevredigend. Steeds hangt de mogelijke zelfdoding van Ann als een dreiging boven het verhaal, zo ook in de slotscène. Midden in het verhaal over haar leven stopt het boek op het moment dat de schrijfster Ann tevergeefs probeert te bellen: “Waar zit ze? denk ik ongerust. Laat ze in godsnaam niets doms hebben gedaan.” Het is met name onbevredigend omdat je als lezer toch op een oplossing voor Ann hoopt. Dit einde is te abrupt en te open.

Share