Anna Boom van Judith Koelemeijer

Anna BoomJudith Koelemeijer
Anna Boom

Atlas, 2008

Judith Koelemeijer oogstte een paar jaar geleden veel lof met de ware geschiedenis Het zwijgen van Maria Zachea. Nu is haar tweede non-fictieve roman verschenen, Anna Boom, waarin zij het levensverhaal van deze markante Nederlandse vrouw reconstrueert. De inmiddels 87-jarige Anna Boom heeft een interessant leven gehad waarin zij over de hele wereld is gereisd en heeft gewoond. Tijdens de Tweede Wereldoorlog neemt haar leven een wending als zij via haar vriendin in contact komt met Raoul Wallenberg en voor het Zweedse Rode Kruis komt te werken.

“Ze stond weer in de hal van het Gellért. […] Achteraf gezien was het misschien vreemd, dat ze ook toen niet moest denken aan wat er allemaal in het Gellért was gebeurd. De Pijlkruisers, de Duitse officier, de andere arrestanten die waren verdwenen in het ijskoude water. Ze kon er niet bij. Het luik was dicht. Ze miste de woorden. Tegen Jan zou ze alles kunnen zeggen, maar ook bij hem zweeg ze.” (p. 193-194)

Pas jaren later herinnert ze zich haar gevaarlijke daden en durft ze haar tweede echtgenoot Jan er over te vertellen, waarna ze wereldkundig worden en nu door Koelemeijer in dit boek in een verhaal zijn gegoten. Hoewel haar belevenissen boeiend zijn en een interessant aspect van de geschiedenis tonen, blijft het een beetje teveel van de buitenkant beschreven. Een echt inzicht in Anna’s gevoelens krijg je niet, de beschrijvingen gaan meestal niet verder dan “Anna vond het vervelend dat…” of “Ze voelde zich het prettigst als ze onderweg was” zonder dat duidelijk wordt waarom. Het verhaal is daardoor een beetje een opsomming van feiten en gebeurtenissen geworden.

Judith Koelemeijer, Anne Boom. Uitgeverij Atlas, 2008. ISBN 9789058073211.

Share