Bruidsvlucht van Marieke van der Pol

BruidsvluchtMarieke van der Pol
Bruidsvlucht
De Arbeiderspers, 2007

Bruidsvlucht is de debuutroman van scenariste en voormalig actrice Marieke van der Pol (1953). Voor haar scenario van De tweeling, naar het boek van Tessa de Loo, kreeg ze in 2003 een Gouden Kalf nominatie. Haar romandebuut baseert ze op een historisch feit, de laatste Great Air Race London-Christchurch in 1953 waarbij het KLM-vliegtuig won. Dit vliegtuig zat vol meisjes op weg naar hun vooruit gereisde verloofdes in Nieuw-Zeeland, hun nieuwe vaderland. Vanwege deze toekomstige bruiden werd er over de ‘bruidsvlucht’ gesproken.

Van der Pol vertelt over vier mensen – Ada, Marjorie, Esther en Frank – die aan de beklemmende naoorlogse sfeer willen ontsnappen en elkaar in het vliegtuig leren kennen. Ze zien elkaar vijftig jaar later weer op Franks begrafenis en via flashbacks lezen we over de onderlinge relaties en de afzonderlijke levens. De auteur weet haar personages heel goed tot leven te wekken en de drama’s in hun leven gedoseerd aan de lezer prijs te geven.
In het vliegtuig bloeit er iets op tussen de mooie Ada en Frank, maar zij laat haar leven leiden door haar streng gereformeerde opvoeding en angst voor Gods toorn. In Nieuw-Zeeland wacht de stugge boerenjongen Derk op haar die tijdens de watersnoodramp zijn hele familie is verloren. Toen hij Ada de rampplaats liet zien, wilde zij hem troosten en zonder dat ze het wilde, maakte hij haar zwanger. Dit tot grote schande van haar familie en er moest `met de handschoen’ getrouwd worden. Frank is zorgeloos atheïstisch en begrijpt haar angst en zondebesef nauwelijks. Tijdens de lange vlucht leren ze elkaar steeds intiemer kennen en komt hij erachter dat zij zwanger en getrouwd is maar ondanks dat vraagt hij haar met hem mee te gaan. Ada’s lichaam wil wel maar haar angstige geest niet.
Achter hen in het vliegtuig zitten Marjorie en Esther. Zij kenden elkaar ook nog niet en verschillen als dag en nacht van elkaar. Marjorie is keurig en heeft haar hele leven al gepland als huisvrouw en liefhebbende moeder. Weliswaar met een man die niet de goedkeuring van haar vader heeft. Esther echter is voor haar tijd een zeer geëmancipeerde vrouw die niets anders wil dan als modeontwerpster haar eigen zaak beginnen. Als haar aanstaande begint over het inschrijven bij de joodse club in Christchurch en over hun toekomstige kinderen, krijgt zij het zo benauwd dat ze hem letterlijk van zich afduwt.

Van der Pol kleurt haar personages geleidelijk steeds verder in. Ze weet de lezer mee te laten leven met de beslissingen die zij nemen. Vooral de drie vrouwen komen goed uit de verf, de mannelijke hoofdpersoon, Frank, is in het vertelheden al overleden en wordt meer van buitenaf beschreven, door de ogen van de drie vrouwen. Hij speelde een centrale rol in het leven van Esther, Marjorie en vooral Ada.
Van der Pols boek zit structureel goed in elkaar en heeft een goede spanningsboog. Ze wisselt steeds tussen de verschillende perspectieven en laat druppelsgewijs de gebeurtenissen in de voorbije vijftig jaar passeren. Stilistisch is Bruidsvlucht niet erg bijzonder, maar met haar woorden weet de schrijfster wel knap het vertelde in beelden om te zetten.

Marieke van der Pol, Bruidsvlucht. De Arbeiderspers, 2007. ISBN 9789029562997. € 18,95.

Share