Echt sexy van Renate Dorrestein

Echt sexyRenate Dorrestein
Echt sexy
Contact, 2007

Renate Dorrestein roert in veel van haar romans een actueel maatschappelijk onderwerp aan, een onderwerp dat gaat over menselijke gedragingen of deze zelfs beïnvloedt. In Verborgen gebreken was dit bijvoorbeeld incest, in Een hart van steen ouders die hun kinderen doden, in Het duister dat ons scheidt het probleem van pesten. In haar nieuwste roman Echt sexy bespreekt ze de verseksualisering van de maatschappij en de effecten op de jeugd. Haar hoofdpersonages zijn jongeren, jonge tieners, die elkaar benaderen en definiëren als seksobject en elkaar misbruiken.

Het verhaal wordt verteld vanuit het ikperspectief van de dertienjarige Fiebie Koolveld. Zij woont bij haar droomstiefvader Johnny en diens nieuwe vriendin. In eerste instantie is niet duidelijk waar Fiebie’s eigen ouders zijn. Net als bij veel andere feiten en gebeurtenissen komen we als lezer stukje bij beetje achter die informatie. Fiebie’s stem is authentiek en de keuze voor een naïeve dertienjarige als ikverteller zorgt er voor dat de lezer toch steeds een kleine voorsprong heeft. Ook al is deze dertienjarige heel zelfstandig en wereldwijs voor haar leeftijd. Geleidelijk aan kom je er als lezer achter dat ze deze eigenschappen te ‘danken’ heeft aan jarenlange verwaarlozing en een schrijnende desinteresse van haar opvoeders. Fiebie is in feite een diep eenzaam meisje.

Wat Dorrestein vertelt is eigenlijk te gruwelijk voor woorden. Een wereld vol misbruik, geweld, leugens, angst en seks, waarin het meest verontrustende is dat kinderen dit alles elkáár aandoen – er komt geen volwassene aan te pas. Op een dag is Fiebie’s vriendinnetje Sacha spoorloos verdwenen. In haar zoektocht naar Sacha ‘ontdekt’ Fiebie een organisatie in meisjeshandel. Uiteindelijk komt ze er achter wat er met Sacha is gebeurd. Dorrestein leeft zich helemaal in in de jeugdcultuur en het taalgebruik dat de jongeren bezigen is hard en grof. Hoewel de wereld die Dorrestein schetst fictief is, kun je je goed voorstellen dat deze werkelijk bestaat. Hoe angstaanjagend dat idee ook is.

Dorrestein maakt zich boos over de kant die onze maatschappij opgaat, zoals ze in het televisieprogramma ‘Wat heet’ zei. Ze denkt dat de oorzaak van het probleem er voor een deel in ligt hoe ouders met hun kinderen omgaan. In een interview met Algemeen Dagblad (5 mei 2007) zegt ze daarover: “Het is niet goed als de rollen van ouders en kinderen samenvallen. Een ouder moet zijn verantwoordelijkheid pakken, zorgen voor structuur en veiligheid. Daar is nu meer reden voor dan ooit. Vroeger gingen kinderen naar school en daarna naar fluitles of ballet. Dat was hun hele sociale scoop. Tegenwoordig zitten ze vastgeplakt aan de computer en het mobieltje.” Ze haalt in het boek (en in het gesprek in ‘Wat heet’) ook de Scarlett One reclame van zo’n anderhalf jaar geleden aan, waarin een moeder en een heel jonge dochter samen in een witte bikini een telefoontje aanprijzen. Dit is volgens haar een voorbeeld van de verseksualisering van de maatschappij. Ze hoopt mensen met haar boek daar bewust van te maken. Ze geeft toe dat ze een moralist is: “Wel ben ik een vreselijke moralist. Het is absoluut mijn bedoeling om met dit boek aan alle jonge meisjes te laten zien wat de wereld voor ze in petto heeft.” (Algemeen Dagblad). De moraliserende boodschap neemt wel een beetje de overhand in Echt sexy. Maar toch heeft Dorrestein een verontrustend verhaal geschreven met zeer veel vaart. Zoals Fiebie het verwoordt als zij het plan opvat om haar belevenissen op te schrijven:

“Ik moet het zo zien op te schrijven dat je al lezende het gevoel krijg dat je in een achtbaan bent beland en almaar over de kop blijft gaan totdat je bont en blauw bent en dan nog blijf je over de kop gaan en over de kop gaan.” (p. 218).

banner-Schrijversdossier-terug-naar-Renate-DorresteinRenate Dorrestein, Echt sexy. Uitgeverij Contact, 2007. ISBN 978 90 254 1699 7. € 18,90.
Gemaakt op 24 juni 2007

Share