Het gelukssyndroom van Naima El Bezaz

Het gelukssyndroomNaima El Bezaz
Het gelukssyndroom

Contact, 2008
ISBN 9789025425463

In haar vierde roman blijft de Nederlands-Marokkaanse schrijfster, Naima El Bezaz, (1974) dicht bij zichzelf. Ikvertelster Layla raakt in een ernstige depressie door het nieuws van de ongeneeslijke kanker die haar vriendin Marit treft. El Bezaz kreeg zelf ook een depressie na het verschijnen van De verstotene (2006) en de daarop geuite bedreigingen aan haar adres, zoals ze zelf verklaart in het Naschrift.
Marit verwerkt de aanzegging van de dood op een positieve manier, door van haar laatste maanden te genieten en te leven in het nu. Ze beleeft haar gelukkigste tijd in Marokko, waar de mentaliteit en het ritme haar goed bevallen. Layla, die zich nergens gelukkig kan voelen, vertelt hun verhaal en onderbreekt dit met korte hoofdstukjes (getiteld Zero) waarin ze het schrijfproces beschrijft, terugblikt op haar jeugd en vertelt over het juk van de verwachtingen die men van haar heeft.
Hoewel minder prominent dan in haar eerdere werk spelen culturele verschillen een belangrijke rol in deze roman over vriendschap, ziekte, ouder-kind relaties, geloof in spirituele bemiddelaars, de dood en zelfdoding.

Share