Het huis met de zwarte vlinders van Leena Lander

Het huis met de zwarte vlindersLeena Lander
Het huis met de zwarte vlinders
Wereldbibliotheek

Dit is het verhaal van Juhani Johansson die al een aantal kindertehuizen en pleeggezinnen versleten heeft als hij als hopeloos geval in een opvoedingsgesticht op een eiland voor de Finse kust terechtkomt. De directeur is iemand die alleen gelooft in de harde aanpak, die van zijn pupillen weerbare volwassenen moet maken.
Om Juhani en de anderen te leren dat het onmogelijke mogelijk is, laat hij ze allerlei projecten en experimenten uitvoeren, zoals het kweken van zijderupsen in het barre Finse klimaat.

Het boek opent met de weergave van een procesverbaal van politie-onderzoek, waarin melding wordt gemaakt van een sterfgeval, hoogstwaarschijnlijk door geweld. Het gaat, zo blijkt later, om de veehoedster van het jongenstehuis. Dit zorgt meteen voor een goede spanningsboog. Een ander element dat de aandacht vast houdt is het mysterie rond Juhani’s afkomst, wat is er nou precies gebeurd met zijn ouders en waarom is hij in het opvoedingstehuis terecht gekomen?

Juhani slaagt er uiteindelijk in zijn verleden te overwinnen en een volwaardig individu te worden, maar als volwassene ontdekt hij dat de dingen die zijn jeugd hebben bepaald heel anders in elkaar zitten dan hem is voorgespiegeld.
Het huis met de zwarte vlinders is een prachtig en aangrijpend verhaal, waar een aantal duistere kanten aan zitten. De beschrijvingen van het leven op het eiland knijpen soms je keel dicht. Alles balanceert voortdurend op de grens tussen goed en kwaad en dat is wat het boek zo intrigerend maakt.

Citaat over de aankomst op het eiland, p. 66:

“De jongen heeft snel door dat de gevangenen van het Eiland aan elkaar vastgegroeid zijn, dat het is alsof ze een groot wreed roofdier zijn. Het is een dier met een opgedeeld lichaam en maar één hoofd en met een doordringende blik. Het ruikt dat iemand anders is, het staart en veroordeelt, haat en valt aan.”

Meer citaten

“Toen Juhani Johansson de zee voor het eerst zag, was die niet blauw, zoals hij altijd had gedacht.” (p. 13)

“De jongen drukt de stevige vuisten met korsten op de knokkels tegen zijn buik en kneedt de angst die daar zit als een klont boter in deeg. De lost op, altijd lost die op. Hij heeft de situatie in de hand, als hij de paniek maar niet de overhand laat krijgen!” (p. 50)

“En dan is er plotseling niemand die meer zegt wat goed en wat fout is, die aangeeft waar hij een lichte en waar hij de zwaarst mogelijke straf voor krijgt.” (p. 214)

Over de auteur
Leena Lander (Finland, 1955) wordt alom beschouwd als een van de belangrijkste hedendaagse auteurs uit Finland. Ze schreef vele romans en toneelstukken. Enthousiaste reacties in de Scandinavische pers en enkele literaire prijzen waren haar deel. Haar roman Laat de storm komen, die in 1998 in Nederlandse vertaling verscheen, werd genomineerd voor de Europese Literatuurprijs Aristeion 1997. Het huis met de zwarte vlinders is door Leena Lander bewerkt voor toneel en kende zeer succesvolle opvoeringen in Finland. De roman verscheen ook in het Frans en het Duits en wordt verfilmd.

Bron: uitgeverij Wereldbibliotheek

Share