Het stille kind van Pierre Péju

Het stille kindPierre Péju
Het stille kind
Meulenhoff, 2004

Hoofdpersoon in deze dunne roman is Etienne Vollard, verkoper van nieuwe en tweedehands boeken, waaruit hij complete fragmenten kan voordragen. Op een regenachtige dag rijdt hij met zijn bestelauto het kleine meisje Eva aan. Hij kon haar onmogelijk nog ontwijken maar toch voelt hij zich schuldig. Eva raakt zwaargewond en na een operatie blijft zij in een coma. Vollard zoekt het kind dagelijks op in het ziekenhuis en laat het beheer van zijn boekwinkel volledig over aan zijn assistente. Hij ontmoet dan ook de moeder van Eva, een rusteloze, eenzame vrouw, die de behoefte om elke dag lange autoritten te maken niet kan onderdrukken. Het is een soort vluchtgedrag, een vlucht voor de werkelijkheid. Zij voelt zich ook geen goede moeder voor Eva en weet ook niet hoe ze met haar dochter moet omgaan. Vollard neemt de taak op zich om veel tegen Eva te praten zodat de kans dat zij uit de coma ontwaakt toeneemt, want de moeder weet niet wat ze moet zeggen en kan ook niet de rust vinden om aan haar bed te blijven zitten. Vollard citeert uit het hoofd uit de vele boeken die hij gelezen heeft.

Als Eva eindelijk ontwaakt uit haar coma blijft ze zwijgen en kan niemand echt contact met haar krijgen. Ook in het revalidatieoord waar zij verblijft, is Vollard de meest frequente bezoeker, nadat de moeder een beroep op hem heeft gedaan omdat zijzelf ergens ver weg een baan heeft aangenomen. De hele gebeurtenis en de gevolgen laten Vollard stilstaan bij zijn eigen ongelukkige jeugd en isolement. Zijn grote, onhandige lijf en rossige haar heeft hem altijd een buitenbeentje gemaakt, mede omdat hij altijd een boek aan het lezen was.
Het is gezien Vollards achtergrond dan ook niet vreemd dat Het stille kind vol staat met citaten uit literaire werken. Toch is dit niet storend omdat ze goed in het verhaal zijn verweven. Het is een ontroerend verhaal over eenzaamheid en verdriet, zonder dat het sentimenteel wordt. Péju vertelt het op een ingetogen, sobere manier.

Share