Mijn zusje en ik van Rina Frank

Rina Frank
Mijn zusje en ik

De Boekerij, 2007

Deze autobiografische roman die de Israëlische schrijfster Rina Frank schreef voor de dochters van haar verongelukte zusje als herinnering aan hun moeder, is een bestseller in Israël. Door de ironische schrijfstijl en de wijze waarop de schrijfster zichzelf voortdurend op luchtige wijze aan zelfonderzoek onderwerpt, is deze familiegeschiedenis zeer onderhoudend.
De ikpersoon groeit met haar zusje op in een arm joods-Roemeens gezin in Israël. Ze trouwt met een rijke joodse man uit Barcelona en moet erg aan haar nieuwe leefomstandigheden wennen. De adviezen van haar zus helpen haar zich aan te passen. Maar na de geboorte van hun eerste kind ontstaan toch problemen in het huwelijk, door de spanningen rondom de zieke baby.
Voortdurend wisselen de korte hoofdstukken over de zeer arme kindertijd met die over de tijd van het volwassen leven. De kinderlijke, naïeve blik (in de eerste persoonsvorm) wordt zo ook afgewisseld met de afstandelijkere, ironische, soms zelfs cynische vertelstem van het volwassen personage (in de derde persoonsvorm). Dit verhaal gaat uiteindelijk over het belang van trouw blijven aan jezelf.

Share