Over de liefde van Doeschka Meijsing

Over de liefdeDoeschka Meijsing
Over de liefde

Querido, 2008

Meijsing (1947) heeft vaker autobiografisch geschreven, zoals in 100% chemie en Moord en doodslag dat ze samen met haar broer Geerten schreef. Zo ook in deze nieuwe roman. De lesbische ikpersoon wordt door haar derde geliefde bedrogen wat bij haar herinneringen oproept aan al haar relaties en eerste verliefdheid. De bedriegende geliefde modelleert Meijsing overduidelijk naar haar ex-vriendin Xandra Schutte en de ik heeft veel trekjes van Meijsing zelf.
Met name het feit dat iedereen al van het bedrog wist behalve zij, leidt bij de ik tot schaamte en de wens zich nooit meer in het openbaar te vertonen. Het verhaal wordt een bijna plotloze monoloog waarin de vertelster zich aan een zelfonderzoek onderwerpt en zich voorzichtig weer onder de mensen begeeft. Ze doet dat niet zonder bitterheid en woede maar vooral ook met humor en zelfkritiek.
Het is een essayistisch en boeiend verhaal geworden – met een ietwat hoog grachtengordelgehalte – over schaamte, liefde, ongeluk, bedrog en verdriet, waarin toeval een belangrijke rol speelt.

Share