Suezkade van Jan Siebelink

SuezkadeJan Siebelink
Suezkade
De Bezige Bij, 2008

Tijdens de wervelstorm van aandacht waarin Jan Siebelink na het verschijnen van Knielen op een bed violen werd meegezogen, schreef hij in de vroege uren van de ochtend aan een nieuwe roman. Eind september verscheen Suezkade. De schrijver, wiens 70ste verjaardag dit jaar groot gevierd werd, vertelt in het decembernummer van boek-delen over zijn drijfveer om te schrijven, de verschillen en de overeenkomsten tussen fictie en de werkelijkheid, het buitenstaanderschap en hoe verder te schrijven na Knielen op een bed violen en Suezkade. Romans die hij als eindpunt ziet van de twee lijnen in zijn oeuvre: de afkomst en het docentschap.

Suezkade gaat over de jonge docent Frans, Marc Cordesius, die les gaat geven op het Descartes in Den Haag. Op zijn eerste werkdag ontmoet hij onderweg naar school het meisje Najoua, dat door de regen springt en danst. Zij blijkt later bij hem in de klas te zitten. ‘Het is het verhaal van de fatale, volstrekt onmogelijke liefde’, vertelt Siebelink aan boek-delen. Het verhaal beslaat zo’n vijf, zes jaar waarin Marc zich steeds afzijdiger houdt van de gang van zaken op school, een eigen lokaal inricht, leraren ziet vertrekken en waarin Najoua anorexia krijgt en opgenomen wordt in een kliniek.
‘Het is een heel mooi liefdespaar natuurlijk. Ook een onmogelijk liefdespaar, want zij is twaalf of dertien en hij is een leraar, is gezagsdrager. Hij doet geen dingen die verboden zijn, maar hij overschrijdt wel de relatie leerling-leraar’, licht de auteur toe. ‘Op het eind overschrijdt hij zelfs grenzen, dat is zorgvuldig opgebouwd, maar ik heb het geen moment gezien als een verboden liefde. De liefde en erotiek zijn heel subtiel.’
Het hele interview met Jan Siebelink in blad boek-delen is hier te lezen>>

Gespreksvragen

  • Wat voor man is Marc Cordesius?
  • Wat is je oordeel over de opbouw van de roman? Hoe heb je de spanningsboog ervaren?
  • In Suezkade wemelt het van de overspannen docenten, eindeloos slepende vergaderingen, overspel en fricties tussen de leraren. In hoeverre is dit beeld van het leven van docenten op een middelbare school geloofwaardig, vind je?
  • Het meisje Najoua heeft anorexia. Welke oorzaak ligt daaraan ten grondslag, denk je?
  • Marc worstelt met de herinnering aan zijn moeder. Haar mysterieuze verdwijning blijft in nevelen gehuld. Ben je van mening dat dit een omissie is of maakt het voor het verhaal geen verschil of dit geheim ontraadseld wordt? Waarom (niet)?
  • In hoeverre verraste Marcs keuze je aan het eind van het boek?
  • Siebelink vertelt het verhaal via een personale verteller in de derde persoon. Hij had ook voor een ik-verteller kunnen kiezen. Welk effect heeft Siebelinks keuze? Wat zijn de voor- en de nadelen ten opzichte van de ik-verteller?
  • Siebelink zegt zelf in het interview met boek-delen: ‘De liefde en erotiek zijn heel subtiel.’ Wat is jouw oordeel hierover?
Share